24 maj 2023
20:15

Ytterby IS (B)

Referat: IK Kongahälla/Kungälvs FF - Ytterby IS (B)

Den senaste veckan spelades två matcher mot topplagen i tabellen. Det var två tuffa matcher, med helt olika utgångar men framförallt var det lärorika matcher. Trots att vi fick årets första förlust kan vi komma ur svackan och återigen ligga i toppen av tabellen

Två onsdagar i rad skulle vi spela matcher mot de två lagen som jagade vår förstaplacering i tabellen. Vi hade Ytterby i första matchen, och spelade årets första derby på Kongevi.
Den matchen är bara att lägga bakom sig. Det var på inget sätt oväntat att vi för eller senare skulle åka på bakslag i vårt vinsttåg, men det är olyckligt att det kommer i den matchen där många av tjejerna ville som mest. Vi är helt enkelt inte med i matchen alls, och lyckas inte komma upp i nivå. Slutresultatet kan till slut skrivas 1-3 och vi bryter ihop och kommer igen.

För en vecka senare står tabelltrean Älvängen på schemat och denna matchen är minst lika viktig. Under träningarna inför matchen har vi lagt fokus på att inte låte Ytterbymatchen påverka oss, och återigen hitta tron på oss själva. Vi har ju inte vunnit 5/6 matcher för ingenting.

Det var en tuff start för oss i Älvängen. Det spelas sällan någon fin fotboll när vi spelar mot detta laget, och framförallt inte på bortaplan. Älvängen är vana vid förhållandena där och vet hur de ska spela smart. De trycker mycket bollar långt och springer djupt på kanterna. Det är tufft även på mitten och i första halvlek gör vi inte det som vi kommit överrens om. Stoppa långbollarna. Det är också svårt att ställa om från att ha tränat ettt helt år på att spela fotboll på små marginaler, och rulla efter backen så mycket som möjligt, till att komma till Älvevi och lägga om taktiken helt. Men vi lyckades.

Vårt första mål gör Emilia Karlsson på ett fantastiskt sätt. Skär in i banan och placerar bollen i bortre krysset. Deta målet var inte bara snyggt utan också mentalt och psykologiskt viktigt. Det kommer i en period där vi börjat växa oss in i matchen och skapat lägen, och i och med målet går luften ur ÄIK lite grand. De har tryckt på framåt under i stort sett hela första halvleken men inte fått utdelning, och istället är det vi som är mer kliniska och spräcker nollan.

Därefter tar vi över matchen mer och mer och i andra halvlek är matchen istället i vår favör där vi trycker långbollar bakom deras backlinje och stannar högt i banan. Vi vinner också våra kamper på mittfältet, vilket är nyckeln till mycket i denna match. Vi stänger också igen bakåt och vårt försvarspel ser mycket tryggare och stabilare ut i andra halvlek än vad det gjorde i första. För säkerhetsskull ser vi också till att stänga matchen när vi gör 2-0 genom samma målgörare som tidigare. Härlig seger och återigen i topp på tabellen.

Utöver det ska det också tilläggas att vi nu slagit rekord. Sedan damlaget startade upp igen, har vi aldrig någonsin tagit så mycket poäng. Det är en vinst i sig med bara sju matcher spelade.

IK Kongahälla - Ytterby IS 1-3 (0-2)
Mål: Julie Fanger

Älvängens IK - IK Kongahälla 0-2
Mål: Emilia Karlsson 2